dinsdag, november 29, 2022

Zo kies je het zakelijke energiecontract dat bij je past

Wanneer je net begint met ondernemen, komt er heel wat op je af. Naast het regelen van een aantal zaken is het prettig om meer te weten over bepaalde onderdelen van het ondernemerschap. Ben je bijvoorbeeld van plan om een kantoor of bedrijfspand te huren? In dat geval moet je een contract omtrent kleinzakelijke of grootzakelijke energie afnemen. Maar: hoe weet je nou welk energiecontract je nodig hebt als ondernemer? En wat moet je nog meer weten? Je leest het in dit artikel.

Kleinzakelijke versus grootzakelijke energie voor je bedrijf

Neem je voor je bedrijf een energiecontract af dan moet je kiezen voor zakelijke energie. Je bent immers een zakelijke verbruiker van energie. In je zoektocht naar een passend energiecontract zie je al gauw de keuze voor een kleinzakelijk of een grootzakelijk contract. Grote kans dat je geen flauw idee hebt onder welk verbruik je valt. Om daar achter te komen, moet je weten wat de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen in het pand waar je werkt, is. Is die totale capaciteit kleiner dan 3 x 80 Ampère en is de gasaansluiting kleiner dan 40m3 per uur? Dan ben je een kleinzakelijke verbruiker en ontvang je één factuur. Je betaalt iedere maand een voorschot, zoals je misschien wel gewend bent als particuliere afnemer. Wanneer de totale capaciteit van de elektriciteit groter is dan 3 x 80 Ampère en de gasaansluiting groter is dan 40m3 per uur ben je een grootzakelijke verbruiker. In dat geval betaal je alleen wat je verbruikt en ontvang je twee facturen per maand: een van de netbeheerder en een van de energieleverancier.

Grijze zakelijke energie of groene stroom voor je bedrijf?

Weet je eenmaal of je een kleinzakelijke of een grootzakelijke verbruiker bent? Denk dan na over wat voor soort zakelijke energie je af wilt nemen. Je hebt de keuze uit grijze en groene stroom, waarbij de één duurzamer is dan de ander. De laatste jaren kiezen steeds meer ondernemers voor groene energie om zo een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Waar jij voor kiest, is natuurlijk helemaal aan jou. Wel is het goed om meer te weten over de verschillen tussen grijze en groene energie voor je bedrijf. Zo is grijze energie door het productieproces waarbij veel CO2 vrijkomt schadelijker voor het milieu. Bij de productie van groene energie komt veel minder CO2 vrij. Ook zijn de energiebronnen in het geval van groene stroom beter te noemen. Groene energie wordt namelijk gemaakt uit natuurlijke en onuitputtelijke bronnen zoals de zon en de wind. Grijze energie wordt daarentegen geproduceerd uit fossiele bronnen die op een dag op zullen zijn. Denk aan steenkool en aardolie. Op energie-zakelijk.nl lees je hier meer over.

Zakelijk energie vergelijken voor de beste match

De laatste maanden is er veel in het nieuws te lezen over stijgende energietarieven. Helaas moeten ondernemers met zakelijke energie daar ook aan geloven. Wat je echter wel kunt doen om het meest voordelige energietarief van dat moment te scoren, is beginnen met zakelijk energie vergelijken. Dat doe je tegenwoordig niet meer zelf, maar met behulp van een zakelijke energievergelijker – een handige online tool die voor jou op zoek gaat naar de beste match. Op basis van je jaarlijkse energieverbruik en je wens voor een groen of grijs energiecontract zoekt de energievergelijker meerdere energiecontracten. Hierbij krijg je altijd het meest complete aanbod te zien zodat je niet meer verder hoeft te zoeken. Wanneer je net bent begonnen met ondernemen, is de kans groot dat je nog geen idee hebt wat je jaarlijkse verbruik gaat zijn. De vorige eigenaar van het bedrijfspand of de netbeheerder kan je hierbij wellicht verder helpen zodat jij een voordelig energiecontract kunt scoren dat echt bij je bedrijf past.

Andere Artikelen