Wat is Douglas hout en wat kun je ermee?

0
532

Ben je aan het verbouwen of ben je van plan om dit te gaan doen? En ben je misschien opzoek naar de juiste houtsoort? Lees dan snel verder. Lees hier wat Douglas hout is en wat de voordelen daarvan zijn. 

Wat is Douglas hout? 

Douglas hout is een houtsoort die de laatste jaren steeds populairder aan het worden is. Het was een relatief onbekende soort, maar is steeds populairder aan het worden. Het is een houtsoort die afkomstig is uit Noordwest-Europa. Oorspronkelijk komt het van de Douglasspar uit het Duitse zwarte woud. De Douglasspar is een boom uit de dennenfamilie. Van nature komt de boom in het westen van Noord-Amerika. Daar groeien de bomen langzaam waardoor het hout ook van betere kwaliteit is. De houtsoort wordt jarenlang al gebruikt voor verschillende toepassingen in Duitsland. Sinds een paar jaar wordt het hout ook in Nederland gebruikt. Het wordt dan voornamelijk gebruikt bij schuttingen, overkappingen en tuinmeubelen bijvoorbeeld.  

De soort gaat erg lang mee. Het hout is namelijk een duurzame soort die onbehandeld ongeveer 15 jaar meegaat. Van nature heeft deze soort een hoge duurzaamheid. Dit is natuurlijk erg gunstig. Het hout heeft een rode kleur en een hele warme uitstraling.  

Wat kun je met Douglas hout? 

Het hout kan zowel binnen als buiten toegepast worden. Het wordt vaak buiten toegepast omdat het hout goed bestand is tegen verschillende invloeden van het weer. Je kunt het hout bijvoorbeeld gebruiken voor veranda’s, tuinmeubelen, schuttingen of pergola’s. Maar daarnaast kan je het hout ook gebruiken voor plafonds of vloeren. Daarnaast heeft het hout een mooie rood/oranje tint waardoor het heel mooi zal staan in de tuin en extra veel sfeer geeft. Daarbij is het wel belangrijk om het hout te onderhouden. Je kunt het onderhouden met bijvoorbeeld een beits of olie. Het is belangrijk om dit te doen omdat je daarmee zorgt dat het hout langer meegaat. Daarnaast helpt het ook om de mooie oranje tint van het hout te behouden. Als je het hout niet goed onderhoud dan kan het ervoor zorgen dat het met de loop van de tijd gaat vergrijzen.  

Het hout is dus erg populair en dat heeft te maken met de eigenschappen en kenmerken van het hout. De fijne eigenschappen van het hout zijn: 

  • Het hout is dus erg duurzaam zoals eerder genoemd en gaat daardoor 10-15 jaar mee. 
  • Het hout staat er ook bekend om dat het makkelijk te bewerken is en de afwerking ervan. 
  • Een ander groot voordeel is dat het hout heel erg geschikt is om te verlijmen en te bewerken.