zaterdag, oktober 5, 2024

Wat doe je met je zakelijke energie bij bedrijfsverhuizing?

Wanneer je over een eigen bedrijf beschikt met een bedrijfspand dan heb je ook een contract omtrent zakelijke energie. Je hebt dit zakelijke energiecontract onder een aantal voorwaarden afgenomen. Ben je dus van plan om je bedrijf te verhuizen naar een ander pand dan is er een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Je kunt namelijk niet zomaar weggaan zonder iets voor je energiecontract te hebben geregeld. Heb je een bedrijfsverhuizing op de planning staan én nog een lopend energiecontract? In dit artikel lees je meer over wat je precies moet doen in deze situatie.

Je neemt je oude energiecontract mee

Je hebt twee opties voor je zakelijke energie in het geval van een bedrijfsverhuizing: je kiest voor een compleet nieuw zakelijk energiecontract of je neemt je huidige energiecontract mee naar het nieuwe pand. Wanneer je over een contract voor zakelijke energie beschikt waarvan de einddatum nog lang niet in zicht is, is het verstandig om je energiecontract mee te verhuizen. Je hebt immers een afspraak gemaakt met de energieleverancier en op basis daarvan heeft de leverancier zakelijke energie voor jouw bedrijf ingekocht. Het energiebedrijf ziet een verhuizing niet als een legitieme reden om je contract eerder dan afgesproken op te zeggen. In dat geval mogen ze een opzegboete sturen; een bedrag dat je nog moet betalen voor de energie die je af had moeten nemen. Dat komt bij de kosten van je nieuwe energiecontract op. Kijk dus goed naar de einddatum en opzegtermijn van je huidige energiecontract om te kijken of je het contract mee moet nemen of dat je misschien toch al kunt overstappen op een compleet nieuw contract voor zakelijke energie.

Sluit een nieuw zakelijk contract af

Is de einddatum van je huidige energiecontract echter al in zicht? En is je opzegtermijn reeds ingegaan? In dat geval is het aan te raden om een nieuw zakelijk energiecontract af te sluiten. Overstappen op een nieuw energiecontract voor zakelijke energie is namelijk altijd voordeliger dan blijven hangen wanneer dat niet zou hoeven. Een van de redenen waarom het voor ondernemers prettig is om een nieuw zakelijk energiecontract af te kunnen sluiten voor een nieuw bedrijfspand is omdat het pand anders kan zijn dan het vorige pand. Misschien verbruik je in het nieuwe gebouw wel minder of juist meer zakelijke energie en is het oude energiecontract niet meer passend. Ook voelt het sowieso wel als een goed begin om in een nieuw gebouw te starten met een nieuw energiecontract. Is je oude contract al afgelopen en heb je nog geen nieuw zakelijk energiecontract? Ga dan zo snel mogelijk op zoek; anders betaal je te dure verlengingstarieven. Je oude energiecontract wordt namelijk verlengd wanneer je geen actie onderneemt.

Let op de aansluitcapaciteit van nieuwe bedrijfspand

Waar je in ieder geval altijd op moet letten bij een bedrijfsverhuizing is de aansluitcapaciteit van het nieuwe pand. Stel: je bent een kleinzakelijke verbruiker van zakelijke energie en je komt in een pand met een aansluitcapaciteit voor grootzakelijke energie dan moet je veel meer geld betalen voor je zakelijke energiecontract. In dat geval is er een zware energiemeter aanwezig en daar moet je flink voor betalen – soms tot wel enkele honderden euro’s per jaar te veel. Dat is natuurlijk zonde van je geld. Kijk ook direct even naar je eigen jaarlijkse energieverbruik en hoe je verwacht dat dat verbruik in het nieuwe pand gaat zijn. Misschien heb je wel een energiepakket met een heel andere inhoud nodig. Wat je in ieder geval kunt doen wanneer je een nieuw zakelijk energiecontract zoekt, is gebruik maken van een zakelijke energievergelijker. Op Minder.nl vind je zo’n vergelijker waarmee je direct kunt beginnen. Je gebruikt deze tool om het meest voordelige energiecontract te vinden voor jouw jaarlijkse energieverbruik. Doe dit wel pas wanneer je mag overstappen omdat je anders krijgt te maken met een opzegboete.

Andere Artikelen