Jouw koken als kunst

0
220

Lekker koken; is dat een kwestie van de juiste kruiden bestellen? Gewoon een paar goede samenstelling van Van Beekum kruiden kopen, die bij je gerecht en klaar? Ja, en… nee. Het is toch net iets ingewikkelder dan dat, maar niet iets wat je niet alsnog kan leren. Lekker eten kunnen koken is een vaardigheid die je je hele leven van pas komt. Je eet gezond, het is goed voor je lichaam, je komt tot rust als je met je handen werkt en je concentreert op het volgen (of niet volgen) van een recept én je brengt mensen samen rond een tafel; mensen die je daar graag ziet. 

 

Koken 101 

 

Goed leren koken heeft eigenlijk twee belangrijke facetten; twee pilaren die je gelijktijdig zult moeten opbouwen, maar dat kan jij! Die pilaren zijn: basiskennis en smaak. Met de een vul je ook de ander aan. Je basiskennis is eigenlijk een bepaalde set vaardigheden die bij elke beginnende kok van groot belang zijn. Dit gaat van de kennis hoe je pasta kookt tot hoe je een saus in elkaar zet zonder een recept te hoeven checken, maar ook hoe je eieren op verschillende manieren kan bereiden en hoe ingrediënten reageren op elkaar. Weten dat spinazie slinkt als het verhit wordt én weten dat ingrediënten meer smaak afgeven als ze verhit worden, en dat in de olie vaak nog de meeste smaak achterblijft. Terwijl je je basisvaardigheden ontwikkelt, blijf vooral ook proeven! Zo ontwikkel je namelijk je belangrijkste kookinstrument: je smaak. Jouw gevoel van smaak gaat groeien en verbeteren naarmate je jezelf en de ingrediënten beter leert kennen, en zo zal je van een beginnend thuis-kok veranderen in iemand die meteen weet wat een soep nog nodig heeft na het proeven van een theelepeltje. 

 

De wauw-factor

 

Die belofte is allemaal goed en wel, denk je nu, maar je wil eigenlijk morgen al je vrienden en familie versteld kunnen doen staan van je kookkunsten. Het is zeker niet verkeerd om een aantal goede recepten in je hoofd te hebben. Hier een klein geheim: fruit wat ui en knoflook in een pan met boter en truffelolie en voeg hier champignons aan toe. Laat de champignons geuren en voeg hier crème fraîche, Parmezaanse kaas en veel zwarte peper aan toe. Eventueel nog een handje of twee spinazie en serveren over gnocchi met extra kaas, en voilà! Truffel gnocchi om al je vrienden ‘wauw!’ te laten roepen.

 

Veel plezier met je reis door het land van lekker eten, en smakelijk!