dinsdag, augustus 16, 2022

Gehoorproblemen zijn tegenwoordig geen handicap meer

Als je honderd jaar geleden een gehoorprobleem had, dan was dat niet makkelijk. Er was eigenlijk alleen een zogenaamde oortrompet die je kon helpen. Dit was gewoon een soort toeter (hij lijkt nog het meest op de hoorn van een grammofoonspeler) waarvan je het uiteinde in je oor stak. Niet heel effectief natuurlijk, en ook niet het meest modieuze item om de hele dag mee rond te lopen. In de loop van de twintigste eeuw kwamen er elektrische hoorapparaatjes die aan de buitenkant van je oor bevestigd konden worden. Die hielpen al een stuk beter. Desondanks zag je ze wel vrij duidelijk zitten. Als beginnende hoortoestel-drager was dit toch even slikken. Mensen die anno 2021 met een verminderd gehoor te maken krijgen, hebben het een stuk gemakkelijker. Er zijn tegenwoordig namelijk 'in het oor' hoortoestellen die voor de nietsvermoedende voorbijganger zo goed als onzichtbaar zijn. Bovendien lossen de modernste hoortoestellen niet alleen hoorproblemen op. Ze maken dingen mogelijk waar zelfs de best horende oren ter wereld nog niet toe in staat zijn. In deze blog vertel ik welke futuristische mogelijkheden het moderne hoortoestel allemaal heeft!

De broodnodige aspecten van het moderne gehoorapparaat

Allereerst zet ik op een rij wat de meest praktische aspecten zijn van het gehoorapparaat in het oor (ook wel In Het Oor (IHO) gehoorapparaat genoemd). Dit gehoorapparaat past zich bijvoorbeeld aan aan de bron van het geluid. Een gehoorapparaatdrager die twintig jaar geleden een stem hoorde, kon maar moeilijk bepalen waar deze precies vandaan kwam. Tegenwoordig is de software dus zodanig aangepast dat er rekening wordt gehouden met afstand en richting van het geluid in het versterken ervan in je oor. Een andere functie van het gehoorapparaat in het oor is dat het onderscheid maakt tussen stemmen en achtergrondgeluiden. Een lawaaireductiesysteem zorgt er voor dat uw gehoor niet vermoeid wordt door ongewenste geluiden. Tot slot (en last is bij dezen zeker not least) zit er in het gehoorapparaat in het oor een functie die eventuele tinnitus kan maskeren. Mensen die tinnitus hebben, weten hoe vervelend dit kan zijn. In hoeverre het gehoorapparaat in het oor de tinnitus kan verminderen, verschilt per persoon. Maar alle verbetering is meegenomen in deze moeilijk behandelbare kwaal!

Minder broodnodige aspecten van het gehoorapparaat in het oor

De vorige aspecten zijn natuurlijk het belangrijkste. Maar met een gehoorapparaat in het oor zijn er ook dingen mogelijk die zelfs de beste oren niet kunnen. Je kunt bijvoorbeeld muziek afspelen met je gehoorapparaat. Dit bedien je met een app, waardoor je je gehoorapparaat zelfs aan kan sluiten op je Spotify-account. Een ding is zeker. Sinds de oortrompet zijn we een heel eind gekomen!

Andere Artikelen