maandag, juli 4, 2022

Bitcoin en Ethereum: wat is het verschil?

Bitcoin en Ethereum zijn twee verschillende cryptocurrencies. Bitcoin is de oudste van de twee, en werd in 2009 gelanceerd door Satoshi Nakamoto. Ethereum is pas sinds 2015 op de markt, maar heeft al wel een groter marktaandeel weten te veroveren. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen Bitcoin en Ethereum?

Wat is bitcoin?

Bitcoin is de eerste en meest bekende cryptovaluta ter wereld. Bitcoin is opgezet als een digitale munt, zonder centraal gezag. Iedereen kan bitcoins kopen of verkopen tegen andere valuta’s of goederen. De waarde van Bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod.

Wat is Ethereum?

Ethereum is net als Bitcoin een digitale munt, maar heeft daarnaast ook andere functies. Zo kan Ethereum gebruikt worden om smart contracts uit te voeren. Dit zijn contracten die zichzelf uitvoeren als bepaalde voorwaarden zijn vervuld. Ethereum is daarnaast ook geschikt voor het oprichten van decentralisatie-netwerken. Hiermee kunnen verschillende partijen samenwerken zonder tussenkomst van een centrale autoriteit.

Verschillen Bitcoin en Ethereum

Decentralized applications

Bitcoin is een digitale munt die gebaseerd is op blockchaintechnologie. Ethereum is ook gebaseerd op blockchaintechnologie, maar heeft daarnaast ook een aantal extra features, zoals smart contracts. Bitcoin wordt voornamelijk gebruikt als een decentraal betaalmiddel, terwijl Ethereum, naast het versturen van geld, veel meer toepassingen kent. Zo kan Ethereum bijvoorbeeld worden ingezet als platform voor de ontwikkeling van dApps (decentralized applications).

Schaalbaarheid

Bitcoin heeft een maximum aantal beschikbare munten (21 miljoen) terwijl dit bij de Ethereum niet aan de orde is. Dit betekent dat de Bitcoin-netwerk veel minder schaalbaar is dan Ethereum.

Snelheid transacties

Bitcoin is veel trager dan Ethereum als het gaat om de snelheid van de transacties. Een ethertransactie wordt in seconden gedaan, terwijl dat bij Bitcoin enkele minuten kan zijn.

De prijs

de prijs bij beide crypte valuta’s anders bepaald wordt. Bij Bitcoin wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod. Het aanbod is schaars, dus de vraag is altijd groter dan het aanbod. Ethereum is ook gebaseerd op vraag en aanbod, maar is tevens gebaseerd op andere factoren. Er kunnen namelijk voor projecten ook tokens worden uitgegeven, een Initial Coin Offering. Als de vraag hiervan toeneemt, neem de waarde van Ethereum ook toe.

Investeren in Bitcoin of Ethereum?

Als je op zoek bent naar een belegging als waardeopslag, dan kun je misschien beter Bitcoin kopen door de schaarste ervan. Zoek je een munt met veel technologische mogelijkheden dan is Ether de munt voor jou.

Toekomst van cryptocurrency

Op dit moment is het nog onduidelijk welke van de twee cryptovaluta zal overleven. Beide hebben hun voordelen en nadelen. Bitcoin is wellicht beter in het functioneren als betaalmiddel, terwijl Ethereum juist goed is in het gebruik als platform voor ontwikkeling van dApps.

Beleg in ieder geval met geld dat je kan missen en beleg nooit met geleend geld. De markt van cryptocurrencies is behoorlijk grillig, dus je kan grote bedragen winnen, maar ook flink verliezen. Meer informatie over cryptocurrencies? Kijk dan eens op SATOS.

Andere Artikelen